Nasi Ayam sakura (suka hati jer bagi nama =P)
Seakan ruangan masak memasak pula ruangan blog penulis ni. Lepas satu, satu masakan yang penulis muatkan dalam blog penulis ni. Tetapi rasanya, tidak mengapa kerana memasak pun boleh menggambarkan perasaan sebenar penulis. Bukankah memasak itu hasil dari seribu satu macam acuan perasaan? (Baca mood). Jika dalam blog penulis sebelum ni, penulis sibuk memberikan komen tentang masakan rakan-rakan, kini tibalah masanya untuk penulis menilai masakan sendiri=P.
Pada hari kemerdekaan India yang ker 61,penulis mencuba satu resepi baru. Eheh...jangan salah faham pula...resepi ini dimasak bukan bersempena hari kemerdekaan India. Sebenarnya sudah lama penulis berniat untuk mencuba resepi ni. Masakan ni penulis cuba di salah sebuah restoran di MG road, pas tu cam tau2 jer macam mana nak masak. huhuhu.
Pagi itu, usai joging, penulis menyediakan bahan- bahan untuk memasak, sambil menunggu peluh menyejat. Ayam direbus, Cendawan dan lobak dihiris, bawang merah pun sama. Pada pukul 11 pagi, barulah penulis mula memasak. Bayangan Satu persatu wajah rakan-rakan bertandang di minda penulis semasa penulis bertungkus lumus di dapur. Penulis berjaya menyiapkan masakan yang bernama nasi ayam sakura pada pukul 12. 30 tengahari. Wah, agak lamakan????
Secara jujur, percubaan pertama penulis kali ini tidak barapa menjadi. Penulis agak cuak-cuak juga semasa menjamu rakan-rakan kerana rasanya tidak berapa sedap dil lidah penulis. Tetapi ada di kalangan mereka yang kata sedap (assume mereka ikhlas), malah ada juga yang kata ada iras2 nasi kerabu...=P. Fuh, agak lega juga di situ. Mungkin ada yang curious nak tahu, sebenarnya nasi yang penulis masak tu adalah nasi goreng kampung. Hmmm nasi ni memang favourite penulis dari dulu lagi....sejak dari kecik, penulis memang pakar memasak nasi goreng kampung. Tetapi nasi goreng yang penulis masak pada hari itu tidak seberapa umph gara-gara tiada ajinamoto =P. Satu lagi, nasi goreng tu agak keras, kerana penulis tersilap letak kurang air semasa menanak nasi itu, maklumlah dah lama tak makan nasi. Setelah melalukan beberapa post moterm, penulis dapat ayam tu tidak garing. Sepatutnya ayam itu warnya dibiarkan hangit sedikit.
Apa pun, siapa2 yang berminat bolehlah mencuba resepi di bawah sempena ramadhan yang bakal menjelang tiba.
Bahan-bahan utk masak ayam:\
a) Ayam (of courselah kan???)
b) cendawan
c) Sos tiram
d) madu
e) sesame
g) garam dan gula ( kat2 nok)
h) lada hijau
i) Chilli sos
j) halia, bawang putih, bawang besar
cara nak masak.:1) Ayam potong kecik2 tau. Kukus ayam sehingga lembut di tangan:P.Celupkan ayam dalam madu, pas tu goreng dalam minyak yang banyak dan panas.
2) Sambil tunggu ayam kukus, bolehlah masak kuah. Masukkan minyak, panaskan,dan tumis halia dan bawang puteh. Tumis sehingga naik aroma...lepas tu masukkan kicap, dan Chilli sos. Goreng sehingga agak pekat. Pas tu masukkan cendawan, bawang besar dan juga sesame.
3) Bila kuah tu dah sebati dan nampak cam kuah, masukkan ayam-ayam yang telah siap digoreng. Pandai-pandailah adjustkan dia punyer rasa manis ker, masam ker, ok???
0 Comments:
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home